Onderbeenprothese
Met een team, bestaande uit een orthopedisch instrumentenmaker, revalidatie-arts en fysiotherapeut, zullen we de patiënt begeleiden bij de ontwikkeling van een onderbeenprothese na een verse amputatie.
Wanneer de wond geheel is genezen en de stomp vrij van oedeem is, kunnen we starten met het proces.
Het ontwikkelproces start met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt de patiënt goed voorgelicht en kan de patiënt aangeven wat voor hem/haar belangrijk is. Ook wordt tijdens deze afspraak direct een gipsafdruk van de stomp gemaakt (gipsmodel).
In de werkplaats wordt vervolgens het gipsmodel vol gegoten met gips. Als het model droog is, wordt het gecorrigeerd. Hierna wordt over het model giethars gegoten waardoor een gietharskoker ontstaat. Zodra het giethars droog is, wordt het gips uit de koker verwijderd en is de koker een feit.
Nu worden onder de koker de verschillende onderdelen geplaatst.
Type prothese
Een patiënt kan uit twee typen prothese kiezen; een conventionele prothese of een liner.
Bij een conventionele prothese wordt een lederen kap om het bovenbeen geplaatst.
95% van de patiënten kiest voor een prothese met een liner.
Liner
Een liner is een zachte cover die om de stomp wordt gerold. Deze cover wordt vervolgens in de prothese vast geklikt.
Voor de keuze van het te gebruiken materiaal is het belangrijk om te weten wat de activiteiten zullen zijn. Wordt er bijvoorbeeld veel gewandeld, gesport of veel gestaan? De materialen die verwerkt kunnen worden in een liner zijn silicone, siliconegel, profile, technogel, polyurethaan of dermo.
Voor de bevestiging van de liner kan gekozen worden uit een pinaansluiting, vacuümsysteem of touwtjessysteem.
Voet
Ook van voeten zijn verschillende types leverbaar. Er kan gekozen worden voor een vaste voet of een (beweegbare) koolstof blade.
Er worden altijd verschillende voeten onder de onderbeenprothese getest. De instrumentenmaker zal bekijken welke het meest geschikt is voor de situatie van de patiënt.
Het is heel goed mogelijk dat de voet na enige tijd nog wordt gewijzigd. Als de patiënt een jaar loopt, is de kans zeer groot dat er meer vertrouwen is in de prothese en er beter wordt gelopen.
Als de prothese ontwikkeld is, is het grote moment daar: er kan gepast worden. Dit is voor de instrumentenmaker het mooiste moment. Hoe gaat de patiënt lopen en hoe zit de koker? Wist u dat de koker bijna altijd goed zit?
Vanaf dit moment gaat de patiënt een week proberen te lopen met de onderbeenprothese in een loopbrug of achter een rollator. Na een week kan de koker, indien nodig, aangepast worden. Ook wordt gekeken of de stand van de onderbeenprothese correct is.
Dit hele proces duurt ongeveer een maand. Hierna wordt een cosmetiek om de prothese gemaakt. De controle-afspraak zal een maand later plaatsvinden bij Meijer Orthopedie of de revalidatie-arts.
Second opinion of vervolg
Wilt u graag een second opinion? Wij willen u hier kosteloos bij helpen.
Voor een herhaling van een onderbeenprothese kunt u altijd contact met ons opnemen. Na 3 jaar wordt een nieuwe onderbeenprothese vergoed indien u een recept van de huisarts heeft. Wij verzorgen voor u de administratieve afhandeling met uw verzekeraar.