Jicht
Jicht wordt gekenmerkt door een plots optredende hevige ontsteking van een gewricht. In 90 % van de gevallen ontsteekt de basis van de grote teen of een gewrichtje ter hoogte van de middenvoet. Vandaar de benaming ‘het pootje’.
Jicht is een vorm van acute artritis (plotseling optredend en van korte duur).
Deze reuma is te wijten aan een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed.
Sommige mensen scheiden niet genoeg urinezuur uit of ze produceren er teveel van. Daardoor zal het gehalte aan urinezuur in hun bloed hoger zijn dan normaal. Wanneer er teveel urinezuur in het bloed is kan het kristallen vormen. Deze kristallen slaan dan neer in het kraakbeen of kunnen de gewrichtsholte binnendringen. Dit veroorzaakt een ontsteking, een zwelling en veel pijn.
Bij een jichtaanval begint het gewricht pijn te doen, zwelt dan plotseling op en is dan zeer pijnlijk. De aanval duurt meestal enkele dagen en verdwijnt dan. Het gewricht neemt daarna geleidelijk weer zijn normale vorm aan.
Jicht is meestal erfelijk.
Overvloedig eten en drinken kan het ontstaan een aanval beïnvloeden maar is niet de eigenlijke oorzaak van de ziekte. Jicht wordt daarom ten onrechte de ziekte van de dronkaards genoemd. Jicht treft vooral volwassen mannen (en vrouwen pas na de menopauze)
Inlegzolen kunnen de oorzaak en de onstekingreactie helaas NIET verhelpen.
Wel kan het een afwikkelvoorziening het lopen enigzins verlichten.